2009. december 16., szerda

Tudod-e?

Tudod-e?

hogy a leghosszabb szakálla egy norvég pasasnak vol,amikor meghalt, 533 cm-nek mérték.A szakáll ma is megtalálható a wasingtoni Smithsonian Intézetben.

hogy a leghosszabb noi arcszorzetet egy amerikai no hordta az arcán, 36 cm hosszú volt

hogy a leghosszabb bajusz egy indiai fazonnak az arcán nol,legutóbbi mérés eredménye,(a két bajúsz fesztávolsága) három és fél méter!!

hogy honnan ered az óperenciás tenger kifejezés? A honfoglaláskor Magyarországhoz tartozott egy rész a mai Aausztria és Morvaország területébol.Itt folydogált az Ober-Enns folyó,ami az országunk határát jelentette akkoriban.
Valószínuleg az erre vetodo vándorlegények rosszúl ejtették ki az Ober-Enns nevét, s amikor hazatértek messzi útjukról, arról meséltek,hogy túl jártak még az "Óperencián is

hogy egy bálna szívverésének a hangját mikrofonnal még öt kilométer távolságból is hallani víz alatt?

hogy egy ürge Angliában 978 napig tüsszentett egyfolytában, ami becslések szerint kb.egymillió tüsszentész jelent? EGÉSZSÉGÉRE!

melyik a világ legrégibb városa?
Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült,
és már a Biblia is említi mint eros falakkal körülvett várost.
I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették.
Híres falai gyakran másfél méternyi szélességure terebélyesedtek még
a felso peremüknél is. A Biblia szerint Józsué,
aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett,
és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

hány féle nyelvet beszélnek a földön?
Minden egyes nép a maga nyelvét beszéli és ezen belül is számtalan nyelvváltozatot,nyelvjárást, tájnyelvet. Ezek száma valószínuleg több százezerre teheto,pontosan azonban nem tudjuk, mert még a nemzeti nyelv határvonalaisem állapíthatók meg egykönnyen. Ha a "jelentos mennyiségu ember" általbeszélt nyelvek számát akarjuk meghatározni, akkor kb. 3500-at kapunk. A Biblia létezo fordításaink a száma legalább 770.

hogyha egy idős hölgy nem éppen a korához illoen öltözködik, az angol azt mondja rá báránynak öltözött birka? magyar országon ezt úgy mondják öreg lóra kell a cifra szerszám

hogy az eddigi legidosebb nyilvántartott volegény Hary Stevens volt az USA-ban,aki 103 éves korában mondta ki a boldogító igent

Melyik állat készíti a legnagyobb építményeket?
A hód, a rekordot egy 780 m hosszú hódgát tartja

Melyik állat építi a legnagyobb települést? A prérikutyák, az eddígi legnagyobb "városuk" akkora volt mint Bajorország

Milyen a zebra csíkozása? Egyedi, olyan mint az emberi ujjlenyomat, nincs két egyforma közöttük.

Hogyan tájékozódik a kacsacsoru emlos? Az elektromos teret is érzékeli és éppen így találja meg zsákmányát a vízben

Melyik állatnak van a legnagyobb szeme?
Az óriáskalmárnak, mert a szeme átméroje a 40 cm-t is elérheti. mekkora lehet a teste

Melyik a leggyorsabban úszó állat?
Az ikrázó fogasponty, amelynek csúcssebessége a 100 km/órát is elérheti

hogy havalakinek a gatyája is rámegy valamire,azangol azt mondja fél karjáva és fél lábával fiztett érte?

hogy a dohány gyárak saját beismerésük szerint a citrom savtól a kakaóig 600 féle adalékot kevernek a külön féle cigarettákba? nem elég nekünk a nikotín....

hogy a híres Oxfordi Angol Szótárban ötszázezer címszó található?

hogy az angol ha azt szeretné, valaki végre halgassa már meg, azt mondja, Add kölcsön a füledet?

hogy Kínában hívatalosan ötvenöt féle nemzetiség van?

hogy egy bálna szívverésének a hangja érzékeny mikrofonnal még öt kilométer távolságból is halható a víz alatt?

hogy ausztrál mérnökök olyan külso csontvázat szerkeztettek, amely megsokszorozza a belebújó ember munkavégzo képességét,így a három méter magas Robolift két karja ötszáz kilogrammos teher fölemelésére képes?

hogy a híres finn Nokia-cégnél ahol a mobiltelefonokat gyártják vannak olyan osztályok, ahol csak magyarok dolgoznak, mert a finnek elismerik a magyar szakemberek tudáésát?

hogy a víz körforgása révén a tengerbol naponta 136000 köbkilométer víz kerül eső, hó és jég alapjában a szárazföldre?

hogy a Sony cég digitális képlemezt (DVD-t) mutatott be, amelynek egyik oldalán egy körülbelül tízezer kötetes könyvtár szövege elfér?

hogy mi a szirén ?
Félig no félig hal volt. A mitológia szerint egy szigeten éltek ezek a lények ; énekükkel magukhoz csalogatták a hajósokat, a hajók pedig zátonyra futottak és összetörtek. Ithaka királya, a fortélyos Odüsszeusz csak úgy tudta elkerülni a szerencsétlenséget, hogy hajósai fülét viasszal betömte, magát pedig erosen az árbochoz kötözte.

hogy mi a Kerberosz ?
Háromfeju, kígyófarkú kutya. Az alvilág, Hádész bejáratát orizte. Héraklész 12 feladata közé tartozott, hogy a Kerberoszt megszelídítse és fölvigye a földre.
Manapság a szigorú oröket szokás Kerberosznak, Cerberusnak nevezni.

hogy mi a griff ?
Sasfeju, szárnyas oroszlán : a babiloni és egyiptomi mitológiából került át a görögökhöz, az élet gyozelmét szimbolizálta a halál felett. Griffek orizték az ismeretlen északi földek aranyát. Mint az ero jelképei, gyakran láthatóak középkori címereken is.

hogy ki találta fel az írást?
Nem lehet teljes biztonsággal állítani, de valószínüleg a sumérok. Olyan agyagtáblákat találtak, amelyek i.e. 3500-ból származnak és sumér eredetuek, mert Úr és Kish városában bukkantak rájuk. A táblák kereskedelmi jellegu szövegeket tartalmaztak. Ezek a jelek még nem betuk, hanem ábrák, ezért ezt az írást képírásnak nevezzük

hogy képírás-e az egyiptomi hieroglifa ?
Nem, mert nagy részük ideogramma és némelyiknek fonetikus értéke is van. A képírás és a hieroglifa között az a különbség, hogy a képírás azokat a tárgyakat ábrázolja amit jelöl, míg az ideogrammág nemcsak tárgyakat jelölnek, hanem fogalmakat is.
A sumérok írásában az ideogrammák gyorsan felváltották a képírást. Ebbol alakult ki a szótagírás : itt a jelek szótagokat jelölnek, melyból késobb az ékírás fejlodik ki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése